Składniki na ciasto
- mleko, 2 szkl
- mąka pszenna, 3 szkl
- cukier, 1 szkl
- olej, 1/2 szkl
- kakao, 3 łyżki
- soda oczyszczona, 2 łyżeczki
- dżem wiśniowy, 3 duże łyżki
- przyprawa do piernika, 1 duża łyżka
- serek mascarpone, 250g
- cukier puder, 1 kopiasta łyżka
- kakao, 1 łyżka
Mleko, olej i dżem mieszamy razem, dodajemy przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wszystko mieszamy, przelewamy do formy keksowej (35 cm lub dwie mniejsze) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st. Pieczemy 50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy.
Serek ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i kakao, chwilkę miksujemy i wykładamy na wystudzony piernik.
Piernik z przepisu będzie smakował każdemu.
OdpowiedzUsuń