Składniki na biszkopt
- jajka, 4 szt
- cukier, 4 łyżki
- mąka pszenna, 4 łyżki
- serek homogenizowany, 450g
- galaretka niebieska, 2 opak
- serek homogenizowany, 350g
- żelatyna, 3 łyżeczki
- galaretka niebieska, 2 opak
- cukrowe płatki śniegu
Biszkopt: w misie miksera ubijamy na sztywno białka, pod koniec ubijania dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem, pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, zdejmujemy papier, umieszczamy z powrotem w formie.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy. Serek homogenizowany miksujemy, dodajemy tężejącą galaretkę. Wylewamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki na kilka minut, aby stężało.
Chmurki: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Letnią wlewamy do serka, szybko miksując do połączenia. Odstawiamy, aż zacznie tężeć. Na niebieską piankę wykładamy kleksy tężejącego serka formując chmurki (można użyć szprycy). Wstawiamy do lodówki.
Wierzch: Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy na chmurki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dekorujemy cukrowymi płatkami śniegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz