środa, 23 grudnia 2015

Niemieckie pierniczki Lebkuchen

Składniki na pierniki
  • mąka pszenna, 250g
  • mielone migdały, 85g
  • przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
  • miód, 200ml
  • soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • masło, 85g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl
Składniki na lukier
  • cukier puder, 150g
  • sok z cytryny, 3 łyżki
  • woda gorąca, 2 łyżki
Przygotowanie

W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być 200 ml, a nie 200gram.
W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych odległościach od siebie, bo pierniczki podczas pieczenia rozlewają się. Najlepiej pieczenie rozłożyć na 2 blaszki. Ciasto wyciągnięte z lodówki lepi się, ale bardzo dobrze się formuje. Nie podsypujemy mąką podczas formowania kulek.
Pieczemy pierniczki przez 15 minut w temperaturze 170st. Studzimy na kratce.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, lukrujemy pierniczki, pozostawiamy do zastygnięcia.





   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz