Składniki na pierniki
- mąka pszenna, 250g
- mielone migdały, 85g
- przyprawa do piernika, 3 łyżeczki
- miód, 200ml
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- masło, 85g
- skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl
- cukier puder, 150g
- sok z cytryny, 3 łyżki
- woda gorąca, 2 łyżki
W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być 200 ml, a nie 200gram.
W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych odległościach od siebie, bo pierniczki podczas pieczenia rozlewają się. Najlepiej pieczenie rozłożyć na 2 blaszki. Ciasto wyciągnięte z lodówki lepi się, ale bardzo dobrze się formuje. Nie podsypujemy mąką podczas formowania kulek.
Pieczemy pierniczki przez 15 minut w temperaturze 170st. Studzimy na kratce.
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, lukrujemy pierniczki, pozostawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz