Składniki na biszkopt
- jajka, 8 szt
- cukier, 1 szkl
- mąka pszenna, 2 szkl
- olej, 4 łyżki
- cukier waniliowy, 2 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- barwniki spożywcze, niebieski i różowy
- serek mascarpone, 500g
- śmietanka 36%, 500ml
- cukier puder, 4 łyżki
- biszkopt kakaowy z 2 jajek
- serek mascarpone, 250g
- cukier puder, 2 łyżki
- masa cukrowa brązowa, 200g
- masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g
- masa cukrowa żółta, 50g
Składniki na ciasto dzielimy na 2 części.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory, tworząc szachownicę.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy.
Kremem przekładamy kolorowe placki. Boki obcinamy pod skosem tworząc doniczkę.
Biszkopt kakaowy drobno kruszymy tworząc "ziemię". Serek mascarpone ucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę.
Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę.
Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu.
Z masy różowej, fioletowej i żółtej tworzymy kwiatki. Z zielonej listeczki. Układamy na torcie. Tort chłodzimy przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz