środa, 30 grudnia 2015

Rolada z kremem jogurtowym

Składniki na biszkopt
  • jajka, 5szt
  • cukier, 5 łyżek
  • mąka pszenna, 5 łyżek
Składniki na krem
  • jogurt owocowy, 1000g
  • żelatyna, 7 łyżeczek
Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy z pieca wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Jeszcze ciepły zwijamy w roladę i owijamy ręcznikiem, pozostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą.


 
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz