Składniki
- mąka pszenna, 3 szkl
- drożdże, 15g
- mleko, 2/3 szkl
- woda, 1/2 szkl
- cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 kopiasta łyżeczka
- masło, 2 łyżki
Mleko podgrzewamy, ma być lekko ciepłe. W średnim naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie roztapiamy i studzimy masło. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, wode, mąkę i wystudzone masło. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dwukrotnie powinno zwiększyć objętość. Wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, formujemy wałek i dzielimy ciasto na 10 części. Każdą część formujemy w kulkę, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte kulki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i nacinamy tępą stroną noża przez cały środek aż do spodu. Pieczemy bułeczki przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią, w temperaturze 200st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz