czwartek, 26 lutego 2015

Fasolka po bretońsku

Składniki
  • fasola "Jaś",  500g
  • boczek wędzony, 500g
  • cebula, 1 duża sztuka
  • pomidory krojone, 2 puszki
  • majeranek, 1-2 łyżki
  • liść laurowy, 3-4 sztuki
  • ziele angielskie, 5 sztuk
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna, 3 kopiaste łyżki
Przygotowanie
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zalewamy świeżą wodą, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Gotujemy około 45-50 minut. W tym czasie boczek kroimy w słupki, wytapiamy na suchej patelni, wyjmujemy z patelni. Z wytopionego tłuszczu robimy zasmażkę, dodając mąkę. Boczek wrzucamy do fasolki, dodajemy pomidory i chwilkę gotujemy. Dodajemy zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem jeśli potrzeba.


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz