Składniki
- fasola "Jaś", 500g
- boczek wędzony, 500g
- cebula, 1 duża sztuka
- pomidory krojone, 2 puszki
- majeranek, 1-2 łyżki
- liść laurowy, 3-4 sztuki
- ziele angielskie, 5 sztuk
- czosnek, 4-5 ząbków
- sól, pieprz
- mąka pszenna, 3 kopiaste łyżki
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zalewamy świeżą wodą, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Gotujemy około 45-50 minut. W tym czasie boczek kroimy w słupki, wytapiamy na suchej patelni, wyjmujemy z patelni. Z wytopionego tłuszczu robimy zasmażkę, dodając mąkę. Boczek wrzucamy do fasolki, dodajemy pomidory i chwilkę gotujemy. Dodajemy zasmażkę, doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem jeśli potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz