Składniki
- brokuł, 1 szt około 500g
- cebula czerwona, 1 sztuka
- jajka, 3 sztuki
- bułka tarta, około 100g
- sól, pieprz, maggi
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy w lekko osłodzonej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do brokułów dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie gorącego oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Z przepisu wychodzi około 12 kotlecików.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
fajna alternatywa dla kotletów, a do tego jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne nawet na zimno ;)
OdpowiedzUsuń