Składniki
- marchewka, 2 małe sztuki
- seler, 1/2 małej sztuki
- pietruszka, 1 mała sztuka
- cukinia, 1/2 małej sztuki
- cebula, 1 duża sztuka
- pomidory krojone, 1 puszka
- czosnek 2-3 ząbki
- ziemniaki 5-6 dużych sztuk
- schab, 5-6 kawałków/plastrów
- mąka pszenna, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- sól, pieprz
- vegeta
- natka pietruszki
- oliwa, 4-5 łyżek
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększamy ogień, dorzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy.
Kawałki schabu delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz