niedziela, 1 lutego 2015

Schabowy w warzywach

Składniki
  • marchewka, 2 małe sztuki
  • seler, 1/2 małej sztuki
  • pietruszka, 1 mała sztuka
  • cukinia, 1/2 małej sztuki
  • cebula, 1 duża sztuka
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • ziemniaki 5-6 dużych sztuk
  • schab, 5-6 kawałków/plastrów
  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • jajko, 1 sztuka
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • natka pietruszki
  • oliwa, 4-5 łyżek
Przygotowanie

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zwiększamy ogień, dorzucamy pomidory z puszki i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy.
Kawałki schabu delikatnie rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w roztrzepanym jajku i mące. Smażymy na złoto.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz