- brokuł, 1 sztuka około 500g
- szpinak świeży, 250g
- makaron kokardki, 300g
- masło, 80g
- mąka,
- mleko, 800ml
- ser żółty, 200g
- sok z cytryny, 1 łyżka
- musztarda, 2 łyżeczki
- sól, pieprz, oliwa
- białe pieczywo, 5 kromek
- orzechy włoskie, 80g
- ser żółty, 100g
- czosnek granulowany, 1 łyżeczka
- sól, 1/2 łyżeczki
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy obgotowane brokuły i pozostawiamy do osączenia. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy także 5 minut, odsączamy wodę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy szpinak, smażymy minutę aż zmięknie. Przekładamy na sitko do osączenia.
Masło topimy w średnim garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy na gładką masę, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, aż się rozpuści.
Orzechy wrzucamy do blendera wraz z chlebem. Miksujemy, aż do momentu kiedy z chleba będą drobne okruszki. Dodajemy czosnek, sól i starty bardzo drobno żółty ser, mieszamy.
Makaron mieszamy z brokułem, szpinakiem i sosem serowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia lub formy silikonowej. Na wierzch wykładamy posypkę chlebową. Zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz