Składniki
- mleko, 3/4 szklanki
- maślanka, 400ml
- drożdże suche, 4 łyżeczki
- cukier, 3 łyżki
- mąka, 4 i 1/2 szklanki
- soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
- sól, 1/3 łyżeczki
- olej do smażenia
- marmolada, 300g
- cukier puder, 1/2 szklanki
W małym garnuszku podgrzewamy mleko, aby było gorące (nie wrzące).
Do niewielkiego naczynia wlewamy mleko, maślankę, dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do większej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dolewamy rozczyn drożdżowy i miksujemy hakiem na małych obrotach około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat wysypujemy grubo mąką. Wykładamy drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy z ciasta prostokąty i wrzucamy na gorący olej.
Marmoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na gazie, aż zmięknie. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz