piątek, 1 stycznia 2016

Krokiety brokułowe


Składniki
  • ziemniaki ugotowane, 500g
  • brokuł, 500g
  • ser żółty, 300g
  • jajka, 2 szt
  • sól, pieprz
  • mąka, bułka tarta, jajko, do panierowania
  • olej, do smażenia
Przygotowanie

Ugotowanie zimne ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy, studzimy, odkrawamy grube łodyżki, rozgniatamy widelcem. Ser żółty trzemy na tarce.
Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy lepimy podłużne krokieciki. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Podajemy gorące lub na zimno.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz