Składniki na biszkopt
- jajka, 6 szt
- mąka pszenna, 1 szkl
- mąka ziemniaczana, 6 łyżek
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- cukier, 3/4 szkl
- kompot z jabłek, 1 l
- galaretka brzoskwiniowa, 2 opak
- margaryna, 250g
- cukier, 1 szkl
- mleko w proszku, 1 szkl
- woda, 3 łyżki
- orzechy włoskie, 200g
Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubijamy białka na sztywno. Kolejno na zmianę dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łopatką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez 20 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i przekrawamy wzdłuż na połowę.
Kompot z jabłek miksujemy blenderem na mus, zagotowujemy. Do gorącego musu wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, przekładamy na dolną część biszkoptu, przykrywamy drugą częścią. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.
Orzechy siekamy, ale nie za drobno. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników. Gotujemy przez minutę. Odstawiamy na 10 minut, aby trochę przestygło. Po tym czasie przekładamy masę na biszkopt i wkładamy blaszkę ponownie do lodówki, aby wszystko dokładnie zastygło. Najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz