czwartek, 3 marca 2016

Tradycyjny sernik

Składniki
  • twaróg sernikowy, 1 kg
  • jajka, 8 szt
  • masło, 200g
  • cukier, 1 i 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 opak
  • olejek pomarańczowy, kilka kropel
  • owoce kandyzowane, 1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • mąka pszenna, 1 łyżka
Przygotowanie
Masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy formę 26 cm, natłuszczamy i wysypujemy kaszką manną.
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo, na zmianę dodajemy ser i miękkie masło. Pod koniec ucierania dodajemy olejek i obie mąki. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dorzucamy owoce kandyzowane. Wylewamy masę do formy. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180st.


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz