Składniki
- gotowe ciasto francuskie, 1 opak
- białko jaja, 1 szt
- cukier, 2-3 łyżki
- serek mascarpone, 300g
- dżem wiśniowy, 1 słoiczek
- cukier puder, 2-3 łyżki
Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy.
Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz