środa, 23 marca 2016

Francuskie ciasto z owocowym mascarpone

Składniki
  • gotowe ciasto francuskie, 1 opak
  • białko jaja, 1 szt
  • cukier, 2-3 łyżki
  • serek mascarpone, 300g
  • dżem wiśniowy, 1 słoiczek
  • cukier puder, 2-3 łyżki
Przygotowanie

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyciągamy z pieca, studzimy.
Serek mascarpone miksujemy z dżemem na gładką masę. Cukru pudru dodajemy do smaku, w zależności od tego jak mocno słodkie ciasta lubimy.
Masę przekładamy na zimne ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz