poniedziałek, 21 marca 2016

Sernik a'la pudding drezdeński

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 2 szkl
  • żółtka jaj, 3 szt
  • cukier, 3/4 szkl
  • margaryna, 3/4 kostki
  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
Składniki na masę serową
  • twaróg sernikowy, 750g
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 120g
  • cukier waniliowy, 20g
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • budyń śmietankowy, 1 opak
  • skórka otarta z 1 cytryny
Składniki na masę budyniową
  • mleko, 375 ml
  • budyń waniliowy, 1 opak
  • jajka, 5 szt
  • cukier, 150g
  • margaryna, 150g
  • sól, szczypta
Przygotowanie

Składniki na ciasto umieszczamy w misie. Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dosypujemy proszek budyniowy. Chwilę miksujemy.
Schłodzone kruche ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę, dociskamy palcami, wyrównujemy. Możemy ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki, ale jest to ciasto należące do tych bardzo rwących się, łatwiej jest je zetrzeć.
Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200st, aby masa serowa się scieła.
W tym czasie kończymy masę budyniową. Do zimnego budyniu wrzucamy 5 żółtek, miksujemy kilka minut. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, przekładamy do budyniu. Delikatnie mieszamy łopatką. Wylewamy powoli masę na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze około 1 godziny. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta z pieca, uchylamy tylko drzwiczki i pozostawiamy na 2 godziny.


 
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz