piątek, 25 marca 2016

Orzechowy mazurek z kandyzowanymi owocami

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 350g
  • cukier puder, 50g
  • masło, 200g
  • żółtka jaj, 2 szt
  • śmietana 18%, 1 łyżka
Składniki na nadzienie
  • margaryna, 250g
  • mleko w proszku, 1 szkl
  • cukier, 1 szkl
  • woda, 3 łyżki
  • orzechy włoskie siekane, 200g
  • owoce kandyzowane siekane, 100g
Przygotowanie

Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200st. Studzimy.
W rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki, aby całość dobrze stężała.




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz