Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 350g
- cukier puder, 50g
- masło, 200g
- żółtka jaj, 2 szt
- śmietana 18%, 1 łyżka
- margaryna, 250g
- mleko w proszku, 1 szkl
- cukier, 1 szkl
- woda, 3 łyżki
- orzechy włoskie siekane, 200g
- owoce kandyzowane siekane, 100g
Ze składników na ciasto wyrabiamy elastyczną masę, zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Z reszty ciasta formujemy ozdobne boki. Spód gęsto nakłuwamy widelcem, pieczemy 20 minut w temperaturze 200st. Studzimy.
W rondlu z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy wodę, cukier i mleko. Mieszamy, aż masa się zagotuje. Dodajemy posiekane orzechy, gotujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy owoce. Odstawiamy na 10 minut, aby masa nieco się wystudziła. Wykładamy na upieczone ciasto, dekorujemy. Wkładamy do lodówki, aby całość dobrze stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz