piątek, 25 marca 2016

Wielkanocne maślane ciasteczka

Składniki
  • mąka pszenna, 500g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier, 1 szkl
  • masło, 200g
  • jajka, 3 szt
  • śmietana, 18, 1 łyżka
Przygotowanie

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180st. Do ciasta w trakcie wyrabiania możemy dodać barwiniki.




 
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz