wtorek, 24 lutego 2015

Kotleciki brokułowe


Składniki
  • brokuł, 1 szt około 500g
  • cebula czerwona, 1 sztuka
  • jajka, 3 sztuki
  • bułka tarta, około 100g
  • sól, pieprz, maggi
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
Przygotowanie

Brokuł dzielimy na różyczki, blanszujemy w lekko osłodzonej wodzie, ale tylko do momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do brokułów dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie gorącego oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Z przepisu wychodzi około 12 kotlecików.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



   

2 komentarze: