środa, 11 lutego 2015

Maślankowe pączki


Składniki
  • mleko, 3/4 szklanki
  • maślanka, 400ml
  • drożdże suche, 4 łyżeczki
  • cukier, 3 łyżki
  • mąka, 4 i 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • marmolada, 300g
  • cukier puder, 1/2 szklanki
Przygotowanie
W małym garnuszku podgrzewamy mleko, aby było gorące (nie wrzące).
Do niewielkiego naczynia wlewamy mleko, maślankę, dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do większej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dolewamy rozczyn drożdżowy i miksujemy hakiem na małych obrotach około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat wysypujemy grubo mąką. Wykładamy drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy z ciasta prostokąty i wrzucamy na gorący olej.
Marmoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na gazie, aż zmięknie. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem pudrem.


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz