sobota, 14 lutego 2015

Muffiny marchewkowe

Składniki na mus
  • marchewka, 500g
  • woda, 150 ml
  • cukier, 1/2 szklanki
  • galaretka cytrynowa, 1 opakowanie
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki na ciasto
  • jajka, 5 szt
  • cukier, 10 łyżek
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki płaskie
  • mus marchewkowy, 3-4 łyżki
  • olej, 1/2 szklanki
Składniki na krem
  • mleko, 1 szklanka
  • budyń waniliowy, 1 opakowanie
  • cukier, 1/2 szklanki
  • masło, 1/2 kostki
  • mus marchewkowy, reszta
Przygotowanie

Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Dolewamy wodę, dusimy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy masę do całkowitego wystudzenia.
Gotujemy budyń na 1 szklance mleka, dodajemy cukier. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy olej cienką stróżką cały czas miksując. Na koniec dodajemy około 3-4 łyżki musu marchewkowego. Nakładamy masę do foremek na muffinki. Do każdej wystarczy po 2 łyżki, ciasto mocno wyrasta.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce schłodzonej masy budyniowej, na końcu mus marchewkowy. Miksujemy chwilę, aby nie pozostały żadne grudki.
Muffinki po upieczeniu studzimy, na koniec dekorujemy kremem.
Z przepisu wychodzi około 25-30 sztuk w zależności od wielkości foremek.






      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz