Składniki
- marchewka, 500g
- płatki owsiane, 200g
- maka pszenna, 160g
- orzeszki ziemne niesolone, 100g
- pestki dyni, 50g
- pestki słonecznika, 100g
- sezam, 50g
- rodzynki, 50g
- żurawina suszona, 50g
- miód płynny, 200ml
- jajka, 4 szt
- olej, 200ml
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę. W drugim naczyniu mieszamy dokładnie olej, jajka i miód. Przelewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Wykładamy masę do formy wyłożonej papierem, dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160st. Po upieczeniu dokładnie studzimy i kroimy w podłużne batoniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz