poniedziałek, 20 lipca 2015

Batoniki marchewkowe


Składniki
  • marchewka, 500g
  • płatki owsiane, 200g
  • maka pszenna, 160g
  • orzeszki ziemne niesolone, 100g
  • pestki dyni, 50g
  • pestki słonecznika, 100g
  • sezam, 50g
  • rodzynki, 50g
  • żurawina suszona, 50g
  • miód płynny, 200ml
  • jajka, 4 szt
  • olej, 200ml
Przygotowanie

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki, startą marchewkę, orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznika oraz rodzynki i żurawinę. W drugim naczyniu mieszamy dokładnie olej, jajka i miód. Przelewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Wykładamy masę do formy wyłożonej papierem, dociskamy i wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160st.  Po upieczeniu dokładnie studzimy i kroimy w podłużne batoniki.





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz