środa, 29 lipca 2015

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Składniki na naleśniki
  • mleko, 800ml
  • woda mineralna gaz., 400ml
  • jajka, 2szt
  • mąka pszenna, 500g
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia
Składniki na farsz
  • mięso mielone wieprzowe, 500g
  • pieczarki, 700g
  • ser żółty, 150g
  • jajka, 2szt
  • cebula, 1 duża szt
  • sól, pieprz
Składniki na panierkę
  • jajka, 2 duże szt
  • mleko, 150ml
  • sól, pierprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Naleśniki: jajko roztrzepujemy wraz z solą. Po trochu dodajemy wodę i mleko, na końcu mąkę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Smażymy naleśniki, studzimy.
Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mielone mięso. Smażymy 8-10 minut, odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub drobno kroimy. Smażymy około 10 minut, aż odparuje cały płyn. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce. Wystudzone mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mielenia (możemy ten krok pomiąć). Dodajemy ser i roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wykładamy farsz na naleśniki, zwijamy w krokiety.
Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, doprawiamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Z przepisu wychodzi około 18 dużych krokietów.




      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz