Składniki na zaczyn
- mąka pszenna typ 650, 125g
- drożdże suche, 7g (świeże około 25g)
- woda letnia, 150ml
- cukier, 1 łyżeczka
- mąka pszenna typ 650, 225g
- drożdże świeże 8g
- mąka pszenna razowa, 100g
- woda letnia, 150ml
- sól, 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier, 1 łyżeczka
- oliwa, 1 łyżka
W niewielkim naczyniu przygotowujemy zaczyn. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwe. W małym naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, rozciągamy, składamy w kopertę i formujemy zgrabny bochenek. Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.
Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż skórka się zarumieni. Wyciągamy chlebek gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk, Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz