sobota, 4 lipca 2015

Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny

Składniki na zaczyn
  • mąka pszenna typ 650, 125g
  • drożdże suche, 7g (świeże około 25g)
  • woda letnia, 150ml
  • cukier, 1 łyżeczka
Składniki na ciasto właściwe
  • mąka pszenna typ 650, 225g
  • drożdże świeże 8g
  • mąka pszenna razowa, 100g
  • woda letnia, 150ml
  • sól, 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • oliwa, 1 łyżka
Przygotowanie

W niewielkim naczyniu przygotowujemy zaczyn. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
Na drugi dzień przygotowujemy ciasto właściwe. W małym naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto na podsypany mąką blat, rozciągamy, składamy w kopertę i formujemy zgrabny bochenek. Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb. 
Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, aż skórka się zarumieni. Wyciągamy chlebek gdy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk, Studzimy na kratce.





     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz