środa, 8 lipca 2015

Omlet jajeczno-chlebowy

Składniki
  • chleb, 5 kromek
  • jajka, 5 szt
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • szynka, 2-3 plasterki
  • salami, 3-4 plasterki
  • ser, żółty starty, 2 łyżki
  • pietruszka suszona, 1 łyżka
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około 7-10 minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka  roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. 
Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania. Ja wybrałam chleb żytni z żurawiną, która dodatkowo dodaje ciekawego smaku.



  

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń