Składniki
- chleb, 5 kromek
- jajka, 5 szt
- śmietana 18%, 2 łyżki
- szynka, 2-3 plasterki
- salami, 3-4 plasterki
- ser, żółty starty, 2 łyżki
- pietruszka suszona, 1 łyżka
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około 7-10 minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona.
Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania. Ja wybrałam chleb żytni z żurawiną, która dodatkowo dodaje ciekawego smaku.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń