Składniki
- jajka, 5szt
- mąka pszenna, 5 łyżek
- cukier, 5 łyżek
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- sól, szczypta
- jabłka prażone, 1 słoik
- galaretka, 1 szt (cytrynowa lub agrestowa)
Jabłka prażone dokładnie mieszamy z galaretką.
Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na czas przygotowania biszkoptu.
Żółtka oddzielamy od białek. W sporym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę jajeczną na podpieczone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy całość 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obracamy biszkoptem do dołu, zwijamy w roladę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz