czwartek, 16 lipca 2015

Rolada jabłkowa

Składniki
  • jajka, 5szt
  • mąka pszenna, 5 łyżek
  • cukier, 5 łyżek
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • jabłka prażone, 1 słoik
  • galaretka, 1 szt (cytrynowa lub agrestowa)
Przygotowanie

Jabłka prażone dokładnie mieszamy z galaretką.
Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na czas przygotowania biszkoptu. 
Żółtka oddzielamy od białek. W sporym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę jajeczną na podpieczone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy całość 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obracamy biszkoptem do dołu, zwijamy w roladę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz