czwartek, 9 lipca 2015

Kokosowe ciasto z dżemem porzeczkowym

Składniki na ciasto
  • mąka pszenna, 125g
  • margaryna, 100g
  • żółtka, 3szt
  • cukier, 80g
  • wiórki kokosowe, 100g
  • sól, szczypta
Składniki na bezę
  • białka, 3szt
  • cukier, 60g
  • mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka
Dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek
Przygotowanie

W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut.


      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz