Składniki na ciasto
- mąka pszenna, 125g
- margaryna, 100g
- żółtka, 3szt
- cukier, 80g
- wiórki kokosowe, 100g
- sól, szczypta
- białka, 3szt
- cukier, 60g
- mąka ziemniaczana, 1 kopiasta łyżka
- dżem z czarnej porzeczki, 1 słoiczek
W misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i sól. Dodajemy mocno schłodzoną margarynę, siekamy całość nożem, aż powstaną drobne okruszki. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz