Składniki
- mąka pszenna, 3 szkl
- drożdże instant, 3 opak (21g)
- cukier puder, 3/4 szkl
- sól, szczypta
- masło, 125g
- mleko, 1/3 szkl
- żółtka jajka, 3 szt
- puree z dyni, 1/2 szkl
- cukier waniliowy, 1 małe opak
- cukier, 4-5 łyżek
- cynamon, 1 łyżka (opcjonalnie)
- białko jajka, 1 szt
Masło roztapiamy i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Osobno mieszamy jajka, mleko i puree z dyni, dodajemy do mąki. Wyrabiamy krótko ciasto i dolewamy wystudzone masło. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Będzie się trochę lepiło, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, krótko wyrabiamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy wierzch ciasta białkiem, posypujemy cukrem i ewentualnie cynamonem. Pieczemy w temperaturze 170st przez około 30-35 minut.
Przepis na formę 20 x 30cm.
Zrobilam, jest pyszne.
OdpowiedzUsuń