poniedziałek, 23 listopada 2015

Drobiowe roladki z warzywami

Składniki
  • filety z kurczaka, 3-4 szt
  • cukinia, 1 mała szt
  • marchewka, 2-3 szt
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • bulion drobiowy, 500 ml
  • margaryna, do smażenia
  • śmietanka słodka 12%, 1/3 szkl (opcjonalnie)
Przygotowanie

Każdą połówkę filetu z kurczaka cieniutko rozbijamy, dzielimy na dwa prostokąty. Każdy doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w długie paseczki. Marchewkę obieramy i również dzielimy na paseczki. Na każdy kwadrat nakładamy po 2-3 kawałki cukinii i marchewki, ciasno zawijamy w roladki. Każdą roladkę solimy i delikatnie oprószamy mąką. Smażymy z każdej strony na złoto. Zalewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 30 minut, obracając roladki od czasu do czasu. Na 5 minut przed końcem rondel odkrywamy, aby zredukował się sos. Możemy dolać do sosu odrobinę śmietanki. Jeśli zostaną nam resztki marchewki lub cukinii, kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy razem z roladkami do smażenia. Jeśli przy filetach są polędwiczki, możemy je też rozbić i zrobić więcej roladek.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz