Składniki
- karkówka wieprzowa, 500g
- papryka czerwona, 1 szt
- ciecierzyca, 1 puszka
- cebula, 1 duża szt
- czosnek, 2-3 ząbki
- pomidory krojone, 1 puszka
- bulion wieprzowy, 300ml
- mąka pszenna, kilka łyżek
- olej, do smażenia
- sól, pieprz
- papryka słodka, 1 łyżeczka
- kminek mielony, 1/2 łyżeczki
W sporym rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju. Czosnek obieramy kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w paseczki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przekładamy do osobnego naczynia. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz