czwartek, 5 listopada 2015

Gulasz z ciecierzycą

Składniki
  • karkówka wieprzowa, 500g
  • papryka czerwona, 1 szt
  • ciecierzyca, 1 puszka
  • cebula, 1 duża szt
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • pomidory krojone, 1 puszka
  • bulion wieprzowy, 300ml
  • mąka pszenna, kilka łyżek
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • kminek mielony, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie

W sporym rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju. Czosnek obieramy kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę w paseczki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy około 5 minut. Przekładamy do osobnego naczynia. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Do tego samego rondla dolewamy oleju, wrzucamy kawałki mięsa, obsmażamy na rumiano. Dolewamy bulion, dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy obsmażoną paprykę i krojone pomidory i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dusimy dodatkowe 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminkiem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz