poniedziałek, 9 listopada 2015

Kostka z kleiku ryżowego

Składniki
  • kleik ryżowy, 160g
  • masło, 300g
  • jajka, 3 szt
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • cukier, 1/2 szkl
  • cukier waniliowy, 1 małe opak
  • wiórki kokosowe, 5 łyżek
  • dżem owocowy, kilka łyżek
Przygotowanie

Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy na wielkość blachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy na blaszkę. Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu w odstępach 3-4 centymetrowych tak, aby dżem po pokrojeniu w kwadraty był na środku ciastka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170st. Kroimy w kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ozdabiamy czekoladą lub cukrem pudrem.



     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz