Składniki
- kleik ryżowy, 160g
- masło, 300g
- jajka, 3 szt
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- cukier, 1/2 szkl
- cukier waniliowy, 1 małe opak
- wiórki kokosowe, 5 łyżek
- dżem owocowy, kilka łyżek
Masło wyciągamy kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki oprócz dżemu dokładnie zgniatamy. Ciasto będzie się kleiło i tak ma być. Rozwałkowujemy na wielkość blachy, najlepiej przez folię spożywczą. Przekładamy na blaszkę. Na wierzch wykładamy po łyżeczce dżemu w odstępach 3-4 centymetrowych tak, aby dżem po pokrojeniu w kwadraty był na środku ciastka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170st. Kroimy w kwadraty zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Ozdabiamy czekoladą lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz