Składniki na ciasto
- białka jaj, 6 szt
- cukier, 3/4 szkl
- mąka pszenna, 3/4 szkl
- wiórki kokosowe, 1 szkl
- sól, szczypta
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- masło, 1/3 kostki
- aromat waniliowy, kilka kropel
- śmietanka 36%, 500ml
- śmietan-fix, 2 opak
- cukier puder, 3 łyżki
- wiórki kokosowe, 3-4 łyżki
Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Pod koniec dosypujemy po trochu cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z wiórkami kokosowymi, dodajemy do białek, mieszamy. Dolewamy masło i aromat. Delikatnie całość łączymy. Przekładamy formy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190st przez 30 minut. Wyciągamy z formy i całkowicie studzimy.
Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksując dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Wiórki kokosowe prażymy na złoto na suchej patelni, studzimy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki. Na dolny placek wykładamy połowę kremówki, nakrywamy drugim plackiem, smarujemy resztą ubitej śmietanki. Wierzch obsypujemy prażonym kokosem. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz