niedziela, 8 listopada 2015

Sałatka ciasto

Składniki
  • krakersy, 36 szt 
  • jajka, 4 szt
  • ser żółty tarty, 130g
  • tuńczyk w oleju, 2 puszki
  • ogórek konserwowy, 1 duża szt
  • cebula 1 szt
  • majonez, 1 słoik
  • śmietana 18%, 6 łyżek
  • pieprz
  • szczypiorek
Przygotowanie

Ser tarty mieszamy z 5 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem. Tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i ogórka. Doprawiamy pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy, mieszamy z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami śmietany, doprawiamy pieprzem. Żółtko rozkruszamy, szczypiorek drobno siekamy.
Żadnej z warstw nie doprawiamy solą! 
Układamy warstwy:
  • krakersy - tworzymy kwadrat z 12 sztuk
  • ser z majonezem
  • krakersy
  • masa z tuńczyka
  • krakersy
  • białko z majonezem
  • rozkruszone żółtko
  • szczypiorek
Sałatkę wstawiamy do lodówki, powinna odstać 3-5 godzin.




 
 
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz