niedziela, 8 listopada 2015

Tęczowy tort


Składniki na ciasto
  • jajka, 12 szt
  • cukier, 1 i 1/2 szkl
  • mąka pszenna, 3 szkl
  • olej, 6 łyżek
  • cukier waniliowy, 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
  • barwniki spożywcze w proszku, 6 kolorów
Składniki na krem i dekorację
  • serek mascarpone, 500g
  • śmietanka 36%, 1 litr
  • barwnik spożywczy
  • żelki Zozole Rainbow, 1 opak
Przygotowanie

Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy i zdejmujemy papier.
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietankę. Wszystko razem łączymy i dokładnie mieszamy. Połowę kremu odkładamy do lodówki. Drugą połową przekładamy kolorowe blaty. Krem z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną część farbujemy barwnikiem na niebiesko i pokrywamy równo cały tort. Drugą częścią kremu robimy na wierzchu kleksy imitujące białe chmurki. Z żelków tworzymy tęcze, proponuję to zrobić przed samym podaniem. Ja żelki ułożyłam dwie godziny wcześniej, żelki zmiękły i powyginały się (co widać na zdjęciu).




     



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz