czwartek, 25 lutego 2016

Chłopski garnek

Składniki
  • filet z udek kurczaka, 500g
  • kapusta biała, 1/2 małej główki
  • papryka czerwona, 1 szt
  • ziemniaki, 5 szt
  • cebula, 1 duża szt
  • bulion drobiowy, 1 litr
  • kminek mielony, 1 łyżeczka
  • cząber suszony, 1 łyżeczka
  • papryka słodka, 1/2 łyżeczki
  • pieprz i sól, do smaku
  • olej, do smażenia
Przygotowanie

Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę szatkujemy, ale nie za drobno.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu rondla z gazu jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz