Składniki
- filet z udek kurczaka, 500g
- kapusta biała, 1/2 małej główki
- papryka czerwona, 1 szt
- ziemniaki, 5 szt
- cebula, 1 duża szt
- bulion drobiowy, 1 litr
- kminek mielony, 1 łyżeczka
- cząber suszony, 1 łyżeczka
- papryka słodka, 1/2 łyżeczki
- pieprz i sól, do smaku
- olej, do smażenia
Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę szatkujemy, ale nie za drobno.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu rondla z gazu jeśli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz