Składniki
- mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki
- drożdże, 50g
- mleko, 1 i 1/4 szklanki
- olej, 2 duże łyżki
- cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
- sól, 1 łyżeczka
- cebula, 2 duże sztuki
- pieczarki, 500g
- ser żółty twardy, 300g
- szynka, 200g
- keczup ostry, 200ml
- pomidor, ogórek kiszony
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy resztę cukru i soli, olej. Dolewamy resztę mleka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. W międzyczasie, na odrobinie margaryny szklimy cebulę dodajemy pieczarki, podsmażamy do miękkości, odstawiamy. Ser scieramy na tarce na dużych oczkach. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem, dużą blachę z pieca. Ciasto jest klejące, aby je rozprowadzić używamy mleka lub oleju, w którym moczymy palce. Odstawiamy ciasto jeszcze na 10 minut, po tym czasie smarujemy keczupem. Wykładamy wpierw starty ser, potem rozrzucamy pieczarki i szynkę. Możemy poukładać plasterki pomidora, ogórka lub inne dodatki wedle uznania. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz