czwartek, 11 grudnia 2014

Kretowisko


Składniki na ciasto
  • cukier, 1.5 szklanki
  • margaryna, 250g
  • woda, 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • kakao, 3 łyżki
  • jajka, 5 sztuk
  • mąka pszenna, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Składniki na krem
  • śmietanka kremówka 30%, 500ml
  • galaretka agrestowa, 2 opakowania
  • woda, 1 szklanka
  • cukier, 4 łyżki
  • cukier waniliowy, 2 opakowania
  • czekolada mleczna, 1/2 tabliczki
  • banany, 5-6 sztuk
 Przygotowanie

Do większego rondla wlewamy wodę dodajemy, margarynę, cukry i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy wrzucamy żółtka, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190st około 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w szklance zagotowanej wody i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę.
Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy.
   




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz