Składniki na ciasto
- cukier, 1.5 szklanki
- margaryna, 250g
- woda, 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- kakao, 3 łyżki
- jajka, 5 sztuk
- mąka pszenna, 2 szklanki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- śmietanka kremówka 30%, 500ml
- galaretka agrestowa, 2 opakowania
- woda, 1 szklanka
- cukier, 4 łyżki
- cukier waniliowy, 2 opakowania
- czekolada mleczna, 1/2 tabliczki
- banany, 5-6 sztuk
Do większego rondla wlewamy wodę dodajemy, margarynę, cukry i kakao. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sito. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy wrzucamy żółtka, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, wsypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190st około 30 minut do "suchego patyczka". Studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w szklance zagotowanej wody i odstawiamy w chłodne miejsce. Jak galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę.
Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz