Składniki na pierniki
- mąka pszenna, 1 kg
- żółtka, 8 sztuk
- białka, 3 sztuki
- cukier, 1 i 1/2 szklanki
- kakao, 3 łyżki
- śmietana 18%, 200ml
- soda, 3 łyżeczki
- przyprawa do piernika, 4 łyżeczki
- margaryna, 250g
- miód, 400g
- białka, 2 sztuki
- cukier puder, 2 szklanki
- aromat cytrynowy, 1 łyżeczka
W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy, aż powiększy objętość. W dość dużej misce mieszamy mąkę z kakao. Ubijamy białka na sztywno, ciągle miksując dodajemy po trochu cukru i po jednym żółtku. Masę jajeczną wlewamy do miski z mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało.
Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180st przez około 8 minut. Studzimy.
Białka na lukier ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ubijając. Na końcu dodajemy aromat i ewentualnie barwnik spożywczy.
Dekorujemy wystudzone pierniczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz