środa, 17 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie


Składniki na pierniki
  • mąka pszenna, 1 kg
  • żółtka, 8 sztuk
  • białka, 3 sztuki
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • kakao, 3 łyżki
  • śmietana 18%, 200ml
  • soda, 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika, 4 łyżeczki
  • margaryna, 250g
  • miód, 400g
Składniki na lukier
  • białka, 2 sztuki
  • cukier puder, 2 szklanki
  • aromat cytrynowy, 1 łyżeczka
Przygotowanie

W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy, aż powiększy objętość. W dość dużej misce mieszamy mąkę z kakao. Ubijamy białka na sztywno, ciągle miksując dodajemy po trochu cukru i po jednym żółtku. Masę jajeczną wlewamy do miski z mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało.
Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180st przez około 8 minut. Studzimy.
Białka na lukier ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas ubijając. Na końcu dodajemy aromat i ewentualnie barwnik spożywczy. 
Dekorujemy wystudzone pierniczki.



 
  
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz