Składniki na muffiny
- mąka pszenna, 1 i 3/4 szkalnki
- cukier, 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- szczypta soli
- jajko, 1 sztuka
- olej, 1/3 szklanki
- jogurt, 180g
- powidła lub dżem
- masło stopione, 3 łyżki
- cukier, 3 łyżki
- cynamon, 1 łyżeczka
Przygotowanie
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej miksujemy składniki mokre. Do składników suchych przelewamy mokre, miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do foremek na muffiny wlewamy po jednej łyżce ciasta, na ciasto wykładamy po 1/2 łyżeczki powideł i przykrywamy resztą masy. Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180st. Studzimy.
Cukier mieszamy z cynamonem. Masłem smarujemy wystudzone muffinki i obtaczamy w cukrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz