Składniki
- gniazda makaronowe, 10-15 sztuk
- mięso mielone, 500g
- jajko, 1 sztuka
- cebula, 1 sztuka
- bułka tarta, 3 łyżki
- czosnek, 2 ząbki
- sól, pieprz
- śmietana 30%, 300ml
- woda, 600ml
- śmietana 12%, 2 łyżki
- majonez, 2 łyżki
- mąka pszenna, 2 łyżki
- przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
- sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia
- ser żółty, 100g
Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania). Do każdego gniazda wkładamy po jednej kulce lekko dociskając. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany, wodę, majonez, przecier pomidorowy, mąkę, doprawiamy. Zalewamy sosem klopsiki. Zalewy musi być tyle, żeby makaron był przykryty. Wierzch posypujemy startym serem.
Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200st. Pieczemy pod przykryciem około 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy i zapiekamy tak długo, aż wierzch będzie zrumieniony, a sos gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz