Składniki zalewy
- szynka, 1.5 kg
- woda, 2 litry
- ziele angielskie, 6 ziarenek
- liść laurowy, 5 sztuk
- czosnek, 4-5 ząbków
- pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk
- sól peklowa, 4 łyżki
- vageta, 1 łyżka
- majeranek, 1/2 łyżki
- przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki
- czosnek granulowany, 1/2 łyżki
- papryka słodka, 2/3 łyżeczki
- pieprz, 1/3 łyżeczki
Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-7 dni. Czas peklowania zależy od tego jak wielką mamy szynkę, na 1 kg mięsa wystarczą 3 dni. W czasie peklowania obracamy kilkakrotnie szynkę, możemy też strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą w kilku miejscach.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st.
Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować ją od razu na ciepło.
Czy można z tego przepisu zrobić schab?
OdpowiedzUsuńTak. Jak najbardziej można
UsuńA czy można bez soli peklowanej zrobić zalewę?
OdpowiedzUsuńMożna, ale proszę pamiętać że sól peklowana chroni przed wychodiwaniem bakterii na wędlinie i zabija jad kiełbasiany który jest dla człowieka szkodliwy.
UsuńSzynkę wkładamy do nagrzanego piekarnika czy do zimnego ?
OdpowiedzUsuńWodę zagotować i dołożyć przyprawy ,czy zalać mięso wodą z przyprawami i odstawić
OdpowiedzUsuńZalewę należy ugotować?
OdpowiedzUsuńJak długo ma się piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuń2-3 godziny
UsuńJeżeli z peklosola to musi się gotować 120temp
OdpowiedzUsuńNie gotować tylko piec
OdpowiedzUsuńJeśli jest peklosól to w środku wyrobu nie może przekroczyć 130°
OdpowiedzUsuń