Składniki
- twaróg sernikowy mielony, 1 kg
- jajka, 8 sztuk
- cukier, 1 i 1/2 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- masło, 1 kostka 200g
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- mąka pszenna, 1 łyżka
- brzoskwinie, 1/2 puszki
Masło wyciągamy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, musi być bardzo miękkie.
W dużym naczyniu ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy obie mąki i jeszcze chwile miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na wytłuszczoną i wysypaną grysikiem blachę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz