poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sernik puszysty


Składniki
  • twaróg sernikowy mielony, 1 kg
  • jajka, 8 sztuk
  • cukier, 1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • masło, 1 kostka 200g
  • mąka ziemniaczana, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • brzoskwinie, 1/2 puszki
Przygotowanie

Masło wyciągamy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, musi być bardzo miękkie. 
W dużym naczyniu ucieramy twaróg z masłem i cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy obie mąki i jeszcze chwile miksujemy do połączenia się składników.  Białka ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w małą kostkę, dodajemy do masy, mieszamy. Wylewamy ciasto na wytłuszczoną i wysypaną grysikiem blachę. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st.





      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz