Składniki
- maka pszenna, 150g
- mąka ziemniaczana, 100g
- margaryna, 200g
- cukier, 200g
- jajka, 4 szt
- sok z 1/2 cytryny
- proszek do pieczenia, 2 płaski łyżeczki
- śmietana 18%, 4 łyżki
- cukier puder, do dekoracji
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ucieramy na puch margarynę. Kolejno dodajemy po trochu cukier i po jednym żółtku. Następnie dolewamy sok z połowy cytryny i śmietanę. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do babkowej formy wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 45-60 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz