środa, 24 lutego 2016

Babka piaskowa

Składniki
  • maka pszenna, 150g
  • mąka ziemniaczana, 100g
  • margaryna, 200g
  • cukier, 200g
  • jajka, 4 szt
  • sok z 1/2 cytryny
  • proszek do pieczenia, 2 płaski łyżeczki
  • śmietana 18%, 4 łyżki
  • cukier puder, do dekoracji
Przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ucieramy na puch margarynę. Kolejno dodajemy po trochu cukier i po jednym żółtku. Następnie dolewamy sok z połowy cytryny i śmietanę. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do babkowej formy wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 45-60 minut do "suchego patyczka". Studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.



   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz