poniedziałek, 8 lutego 2016

Śmietankowy jabłecznik z sosem porzeczkowym

Składniki
  • jajka, 5 szt
  • cukier, 300g
  • mąka pszenna, 500g
  • sól, 1/4 łyżeczki
  • śmietana 18%, 260g
  • śmietanka, 30%, 100g
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • jabłka, 5-6 szt
  • dżem porzeczkowy, 1 słoiczek
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietany mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. 
Jajka ubijamy z cukrem na puch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką. Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 1 godzinę. 
Dżem porzeczkowy podgrzewamy w garnuszku, jak zrobi się płynny, oblewamy ciasto. Odstawiamy na godzinę.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz