Składniki
- mąka pszenna, 3 szkl
- masło, 220g
- smalec, 1 łyżka
- cukier puder, 5 łyżek
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- jajka, 5 szt
- jabłka obrane, 1 i 1/2 kg
- cukier, 3/4 szkl
- bułka tarta, 5 łyżek
Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka kroimy w cienkie plasterki.
W dużej misce przygotowujemy składniki na kruchy spód. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy pokrojone drobno masło i smalec. Na końcu dorzucamy żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170st przez 15 minut. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą. Wykładamy plasterki jabłek.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, wykładamy na jabłka. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz