Składniki na donaty
- mąka pszenna, 600g
- mleko, 3/4 szkl
- masło, 120g
- drożdże, 6g
- cukier, 1/2 szkl
- jajka, 2 duże szt
- puree z dyni, 1/2 szkl
- sól, szczypta
- masło, 50g
- cukier, 1/2 szkl
- cynamon, 2 łyżeczki
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie topimy i studzimy masło.
W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okręgi. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce.
Cukier mieszamy z cynamonem w misce. Masło roztapiamy. Smarujemy jeszcze ciepłe donaty rozpuszczonym masłem, wkładamy posmarowaną stroną do cukru, delikatnie dociskamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz