Składniki na ciasto
- masło, 125g
- jajka, 2 szt
- cukier, 75g
- mąka pszenna, 125g
- jabłka, 750g
- cytryna, 1 szt
- masło, 125g
- cukier puder, 50g
- budyń śmietankowy, 1 łyżka
- jajka, 3 szt
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz