piątek, 12 lutego 2016

Szwajcarska szarlotka


Składniki na ciasto
  • masło, 125g
  • jajka, 2 szt
  • cukier, 75g
  • mąka pszenna, 125g
Składniki na nadzienie
  • jabłka, 750g
  • cytryna, 1 szt
  • masło, 125g
  • cukier puder, 50g
  • budyń śmietankowy, 1 łyżka
  • jajka, 3 szt
Przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch.  Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę.



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz