Składniki
- mąka pszenna, 600g
- drożdże, 80g
- cukier, 3/4 szkl
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, szczypta
- jajka, 2 duże szt
- mleko, 1 szkl
- masło, 250g
- jabłka, 2-3 szt
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, musi być bardzo miękkie.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy kilka łyżek letniego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, cukier, letnie mleko, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz