czwartek, 25 lutego 2016

Rogaliki drożdżowe z jabłkami


Składniki
  • mąka pszenna, 600g
  • drożdże, 80g
  • cukier, 3/4 szkl
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, szczypta
  • jajka, 2 duże szt
  • mleko, 1 szkl
  • masło, 250g
  • jabłka, 2-3 szt
Przygotowanie

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, musi być bardzo miękkie.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy. Dodajemy kilka łyżek letniego mleka, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, cukier, letnie mleko, jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.
Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz