Składniki
- keczup ostry, 5 łyżek
- powidła śliwkowe, 2 łyżki
- kolendra w ziarenkach, 1 łyżka
- kminek mielony, 1 łyżeczka
- papryka mielona, 1 łyżeczka
- czosnek granulowany, 1 łyżeczka
- imbir, 1/2 łyżeczki
- cynamon, 1/2 łyżeczki
- jabłka, 2 szt
Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz