środa, 10 lutego 2016

Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi

Składniki
  • keczup ostry, 5 łyżek
  • powidła śliwkowe, 2 łyżki
  • kolendra w ziarenkach, 1 łyżka
  • kminek mielony, 1 łyżeczka
  • papryka mielona, 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany, 1 łyżeczka
  • imbir, 1/2 łyżeczki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki
  • jabłka, 2 szt
Przygotowanie

Kardamon rozgniatamy na miazgę. Jabłka obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz