Składniki
- mąka pszenna, 4 szkl
- drożdże suche, 14g
- masło, 110g
- mleko, 1 szkl
- jajka, 2 szt
- cukier, 3 łyżeczki
- sól, 3/4 łyżeczki
- jajko, 1 szt
- mleko, 1 łyżka
- mak, 1-2 łyżki
Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Jajka roztrzepujemy. W dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami , dodajemy sól i cukier. Dolewamy jajka i mleko, wyrabiamy. Pod koniec dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 15 części. Z każdej formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem w centymetrowych odstępach. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Po godzinie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz